Menu Sluiten

De Stentor: “Windmolens langs A1 bij Deventer: besluitvorming uitgesteld tot na lockdown: ‘Goed nieuws voor Colmschate’”

15 januari 2021 – “Deventer neemt meer tijd voor de besluitvorming over nieuwe windmolens, maximaal negen stuks, langs de A1. Vanwege corona is het niet of nauwelijks mogelijk fysieke bijeenkomsten te organiseren voor inspraak en informatie op het stadhuis. Vooral vanuit Colmschate maakten honderden mensen ‘bezwaar’. Na de lockdown gaat het proces  verder. ,,Maar dat is nog te snel.”

Het besluit om een paar weken op de rem te trappen, is vanmiddag genomen door een afvaarding van de Deventer gemeenteraad, de griffier (ondersteuner van de raad) en burgemeester Ron König. Zij vormen de agendacommissie van de politiek.

Er zijn zoveel mensen die graag in de raadszaal aan de politiek willen vertellen hoe zij over de windmolens en gang van zaken denken, dat het besluit is genomen. Kerver: ,,Die wens is terecht en dat willen we mogelijk maken.”

Colmschate: eerste stapje

Inwoners op Colmschate, die zich al hebben verenigd tegen de plannen, zijn tevreden. ,,Dit is goed nieuws, maar een eerste stapje”, zegt Vincent Völkers, kopman van actiegroep Deventer Wint. ,,Het kan niet zo zijn dat besluitvorming over een dergelijk ingrijpend onderwerp digitaal moet.”

Dat zegt ook Bert Kleine Schaars, fractieleider van oppositiepartij Deventer Belang. Kleine Schaars. ,,Je hebt gezien hoe mensen de online-bijeenkomsten over dit onderwerp hebben ervaren. Nou, heel slecht, ze vonden het eenrichtingsverkeer vanuit de gemeente. Maar uitstel tot na de lockdown is nog te snel. Je kunt hier pas echt met elkaar over praten als we in een normaler situatie zijn en er volop wordt gevaccineerd. Dan zit je richting april, mei.”

Onduidelijk is nog wat het uitstel betekent voor de rest van het proces. Het college van B en W heeft twee zoekgebieden aangewezen langs de A1, waar mogelijk maximaal negen windmolens kunnen komen. Die twee gebieden maken onderdeel uit van de hoeveelheid duurzame energie die Deventer moet opwekken richting 2030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *