Menu Sluiten

De Stentor: “Commotie over Deventer windmolens: ‘Ruim drie keer de Lebuïnus, willen we dat écht?’”

22 januari 2021 – Beseffen tegen-, maar ook voorstanders van meer windenergie in Deventer wel wat er op de stad afkomt? Nee, denkt Eddy Scheffer, bewoner van landgoed De Bannink. Hij heeft daarom een animatie laten maken. Met dit keer zo’n nieuwe windmolen midden in de binnenstad geplaatst. Ludiek ja, maar met een serieuze ondertoon. ,,Meer dan drie keer zo hoog als de Lebuïnus, dáár hebben we het over.”

Deventer denkt aan nieuwe windmolens langs de A1. Dat zorgt voor onrust en protest op vooral Colmschate. Eddy Scheffer voegt zich daar bij, want die windmolens langs de A1 zullen vanuit zijn eigen achtertuin op landgoed De Bannink te zien zijn. about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Natuurlijk komt er geen windmolen op het Grote Kerkhof. Het gaat Scheffer er met de beelden vooral om dat de impact duidelijk wordt. ,,Deze discussie moet zo open en duidelijk mogelijk worden gevoerd.’’ Deventer denkt aan windmolens van 225 meter hoog (ashoogte 150 meter, met de wieken erbij tiphoogte 225 meter). ,,Veel hoger dan de bestaande twee windmolens langs de A1, dat realiseert niet iedereen zich.”

Bewoners op Colmschate en de gemeente zelf maakten al beelden van wat er mogelijk aan de horizon komt. Die nieuwe windmolens ga je vanuit Colmschate zien, blijkt uit impressies van gemeente en bewoners. Scheffer: ,,Die geven een goed beeld, maar ik denk dat je ook moet zien hoe hoog die windmolens zijn vergeleken met de Lebuïnus.” Meer dan drie keer zo hoog dus. Of de Dom, in Utrecht, de hoogste kerktoren van Nederland: meer dan twee keer zo hoog. 

Scheffer: ,,Bij die torens weet je van hoe ver af je die al ziet. Die windmolens ga je straks nog van veel verder af zien, vanuit Apeldoorn en Zutphen. Ze domineren het aanzicht van Deventer en aangrenzend landschap. Ik denk dat niemand dat in z’n achtertuin wil hebben.”

Scheffer stelt dat de impressies waarheidsgetrouw zijn en in de juiste verhoudingen in de binnenstad zijn gemonteerd. ,,Daar ben ik transparant in. Als referentie is een Nordex N149-molen gekozen. Deze is zelfs nog lager dan 225 meter.”

Verpesting landschap

Het college van B en W wees onlangs twee gebieden aan waar windmolens het beste zouden kunnen. In totaal maximaal negen. De komende maanden volgt een besluit, maar er is weerstand. Scheffer is een van de 650  mensen die een ‘bezwaar’ indienden. 

Scheffer vreest verpesting van het landschap en het zoemende geluid van de molens. Bij hem gaat het om de turbines die ten oosten van Deventer, aan de Schipbeek, richting Bathmen zouden komen. ,,In heel het land is discussie over windmolens. Ik heb zorgen over het democratische gehalte van die processen en hoe het met de inspraak is geregeld, los van de coronabeperkingen. De ervaring leert dat juridische stappen weinig uithalen. We moeten onze hoop vestigen op de lokale politiek.”

Scheffer roept net als Colmschate op meer tijd te nemen. Bekijk alternatieven, zoals meer zonnepanelen op daken en wacht nieuwe technieken buiten wind en zon (parken) af. 

‘Minimale afstand van 400 meter tot woningen achterhaald’

Ook in Eefde laait het protest op tegen windmolens, waar de gemeente Zutphen aan drie turbines denkt. Eefde vestigt de hoop op nieuwe regelgeving. Het draait om de minimale afstand van 400 meter tot een woonwijk. Die huidige norm wordt ook gehanteerd bij de twee gebieden in Deventer. Windmolens worden echter steeds hoger, zijn beter te zien en produceren met meer vermogen meer geluid, aldus tegenstanders . Dan moet de minimale afstand tot woningen ook worden verruimd tot mogelijk tien keer de ashoogte. In Belgïe speelt zoiets, waarbij er een arrest ligt van het Europese Hof van Justitie om de regels aan te passen. De hoogste bestuursrechter in Nederland bekijkt of die regels ook moeten worden meegenomen bij plaatsing van de turbines in Eefde. ,,Wij vinden dat ook en volgen dit”, zegt Vincent Völkers, van Deventer Wint, de actiegroep op Colmschate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *